Svenska fabriken skapar jobb på Västbanken

I går gjorde Sveriges Radio och SVT stor sak av att svenska företaget Assa Abloy har en tillverkningsanläggning i det judiska samhället Ariel på Västbanken. Det framställdes som något fruktansvärt, som om det vore brottsligt på något sätt. Men det är en verksamhet som skapar jobb åt både israeler och palestinier, rapporterar bloggen Dibbuk som gör en djupdykning i saken: Diakonia och Svenska Kyrkan skapar arbetslöshet på Västbanken.
Faktum är att det aktuella befolkningscentrat Ariel, i förhandlingar är föreslaget att inlemmas i Israel i en fredsuppgörelse. Det är med andra ord en förhandlingsfråga, som inte på något sätt är avgjort även om det är så det framställts i medierna. Därför är det inte heller på inget sätt ett brott mot någon lag eller internationell rätt att skapa sysselsättning på Västbanken.
I väntan på freden behöver både israeler och palestiner tjäna sitt levebröd. Freden kommer inte närmare om andelen arbetslösa stiger.
Det är sorgligt att medierna fortsätter sin endimensionella och vinklade rapportering om Mellanöstern.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , , , , , )

Rulla till toppen