Svenska akademins USA-hat visar hur patetiska dessa snobbar är

Horace Engdahl är en av alla dessa låga, snåla och, faktiskt, rätt inskränkta intellektuella som tror att de är gudar och står över allt patrask där ute i samhället. 
Därför är det stor underhållning att höra hur omvärlden nu dömer ut och förlöjligar Svenska akademin och dess ständige sekreterare Horace Engdahl efter hans billiga påhopp på USA:

– Det han påstår är fulltändigt nonsens, säger Claire Armitstead, litteraturredaktör på brittiska The Guardian.
– Alla som har något i huvudet vet att det finns en oerhörd nerv i den amerikanska litteraturen, och dess närvaro är inte på något sätt försvagad. Engdahls löjliga uttalanden sänker förtroendet för Svenska Akademien, även om det inte är särskilt högt ens i dag, säger litteraturredaktören Wieland Freund vid tyska Die Welt.
– Man skulle kunna tro att den ständige sekreteraren av en akademi som företräder vishet men som historiskt har bortsett från både Proust, Joyce och Nabokov – för att bara nämna några – skulle bespara oss kategoriska föreläsningar, säger David Remnick, litteraturredaktör på anrika The New Yorker.
– Uttalanden av den här typen får mig att tro att Mr Engdahl har läst väldigt lite utöver det vanliga och har en väldigt trångsynt bild av modern litteratur, säger Harold Augenbraum, chef för National Book Awards.

Citaten hämtade ur Svenska Dagbladet i Hård kritik mot Horace Engdahl i USA och Kritiska röster mot Horace Engdahl även i Europa. Se också Washington Post/AP i Nobel Chief Disparages U.S. as ’Too Insular’ for Great Writing, Guardian i Nobel prize judge slams American literature
(Andra intressanta bloggar om , , , ,, , , )

Rulla till toppen