Sifo: Alliansen växer

Utslaget i partisympatier blir för oktober i Sifo (se SVD, G-P, TT) nästan exakt detsamma som i Synovate: avståndet mellan opposition och regering krymper.
Alliansen får i Sifo 41,6 procent (hos Synovate 41,3).
Oppositionen får i Sifo 54,3 procent (hos Synovate 54,0).
Och varken effekten av Mona Sahlins velande om regeringspartners eller regeringens seger i alla fyra uppmärksammade partiledardebatter under gångna veckan finns till fullo med i den här mätomgången.  
Statsvetaren Sören Holmberg brukar räknar ut regeringen vid varje ny opinionsmätning, men lägg märke till att han inte längre säger att “Regeringen Reinfeldt är rökt”. I dag säger han till SVD att det blir en “tuff sak” för regeringen att ta igen underläget. Också Sören Holmberg har ändrat sig…
Låt oss göra en jämförelse: i maj 1978, drygt ett år före valet, hade de borgerliga regeringsunderlaget  i SCB 45,9 procent (c 20,3 m 15,5 fp 10,1) mot 52,1 procent för s-v. Ändå vann man valet året därpå. Detta trots att väljarna då var betydligt mindre rörliga mellan partierna. Om man kunde ta in 6,2 procents underläge på ett år på 1970-talet, är det inte omöjligt att ta in 12,7 procent på två år i vår tid.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen