Oppositionen visar upp sig, och få imponeras

Det är utmärkt att vi nu gått in i en vecka där det blir många debatter mellan regeringsalternativen. Det startade i söndags med direktsänd partiledardebatt i TV, ikväll möts statsministern och hans utmanare i ny TV-debatt och i morgon väntar stor allmänpolitisk debatt i riksdagen.
Dessa framträdanden gör det nämligen tydligt att det är två alternativ det står emellan. Man kan inte bara kritisera och välja bort sittande regering. Man måste i så fall välja alternativet.
Och hur ser det ut?
Den frågan har inte funnits i folks medvetande under de två år som gått sedan valet. Allt har fokuserats på de höga förväntningar man haft på Alliansen.
Under denna debattvecka ställs inte Alliansen mot förväntningar, utan mot alternativet.
Och det ser ut att båda gott för regeringen.
I Folkbladet skriver Widar Andersson, Fjärilar i min socialdemokratiska mage:

Jag är kanske överkänslig och överdrivet nervös; men fjärilarna hopar sig i min socialdemokratiska mage. För första gången på mycket länge börjar jag bli orolig för hur det ska gå.

Det finns anledning att fråga sig vilken väg socialdemokratiska partiet avser att ta och hur svag partiledningen egentligen är. Det råder inte bara splittring mellan de tre oppositionspartierna, utan också om strategin inom socialdemokraterna.
Är oppositionen regeringsduglig? Det är den fråga man ska ställa sig, när man känner irritation över att regeringen inte lever upp till förväntningarna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen