Nya moderaterna visar sin styrka

Efter valet har Fredrik Reinfeldt tagit kritikstormarna med ro. Han hade i val lyft moderaterna till en helt ny nivå — 26,2 procent — och samlat de borgerliga partierna till ett trovärdigt regeringsalternativ som vann riksdagsvalet. Det var första gången en statsminister kunde bilda en majoritetsregering sedan Thorbjörn Fälldin 1979. (Jag nämner detta med tanke på att förre socialdemokratiske minoritetsstatsministern Ingvar Carlsson i DN idag gnäller över att Reinfeldt inte söker stöd över blockgränsen. Förklaringen är att nuvarande regering är starkare än någon av Carlssons — den har majoritet.)
Sett ur rent moderat perspektiv är den senaste Demoskop-mätningen en ytterligare bekräftelse på att Reinfeldts strategi för nya moderaterna fungerar. Partiet får 28,4 procent av väljarnas röster.
Det är ett makalöst resultat för ett statsministerparti. Moderaterna ökar trots regerandets vedermödor.
Förklaringen är att nya moderaterna strategiskt satsat på att bli det mest trovärdiga partiet på ekonomiska frågor. Det betalar sig nu när ekonomiska konjunkturen försvagas.
Nu är kanske Demoskop inte det mest trovärdiga opinionsinstitutet, men om trenden håller i sig i andra mätningar har Reinfeldt visat att strategiskt tänkande är långt viktigare än att parera allehanda dagsaktuella ”kriser” och ”affärer”. För det är ju moderaterna som haft alla fyra minister- och statssekreteraravgångar, och som alla fått enorm medieexponering.
Men dessa mediedrivna affärer är uppenbart lättflyktiga och snabbt glömda av svenska folket. Jag tycker i så fall det är en otroligt god nyhet för svensk politik. Reinfeldts strategi har tyngre vikt för svenska folkets uppfattning än massmediernas hunger på skandaler.
Nu ligger problemet hos de tre mindre partierna i Alliansen. Självfallet kommer medierna att slå upp detta: moderaterna äter upp de tre andra. Men så behöver det inte alls vara. Det gäler för c, fp och kd att hitta sina nischer i politiken som tillräckligt stora grupper av väljare också prioriterar så högt att man vill lägga sin röst på dessa partier.
Och det borde inte vara så svårt: centerpartiet kan stärka sin profil som småföretagarparti som vill avreglera och befria företagen från statlig byråkrati, folkpartiet har utbildning och forskning som en viktig framtidsfråga och kristdemokraterna har familjepolitiken, en viktig värderingsfråga. Här kan de tre partierna göra mycket mer och bli avsevärt vassare i sina profiler. Var och en av dessa frågor är tillräckligt tunga och värdebaserade att ge uppemot 10 procent av väljarkårens röster.
Det blir spännande att se hur man positionerar sig framöver. Se mer i Sydsvenskan: Ekonomiska krisen lyfter moderaterna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen