Män med skit under naglarna vill se Sarah Palin som president

Sarah Palin är historisk. Bara en kvinna före henne har haft chansen att bli USA:s vicepresident (Geraldine Ferraro 1984). Men Sarah Palin är annorlunda också ur många andra perspektiv. Ett intressant sådant beskrivs av International Herald Tribune i ’Sarah Dude’ population forms deep bonds with Palin:

Palins mest engagerade supportrar är ofta män ur arbetarklassen (”Joe Sixpacks”) som avvisar de som kritiserar och förlöjligar henne i de nyhetsmedier som uppfattas som hennes motståndare. De säger att de uppskattar henne framför allt för att hon är ”äkta” och ”en av oss” …
Testosteron är det sällan brist på under hennes valmöten. Hårdrocksackord på guitar ackompanjerar hennes entré. När hon anlände till ett fundraiser-möte i Nordkarolina möttes hon av råa, kraftfulla toner från AC/DC:s Thunderstruck. ”Det där var ganska coolt”, sa hon leende från scenen. Alla i publiken skrattade. Mötet inbringade 800.000 dollar till McCains kampanjkassa.
Även om det fanns många kvinnor närvarande, inklusive fruar och döttrar till Palins fans, så erkänner de att de är i minoritet. ”Det här är ingen tjejernas kampanj”, säger Linda Teegan i New Hampshire medan hon tittar sig omkring i publiken. Kanske 70-30 i övervikt för männen…
Men många män verkar känna en djupare kontakt med Sarah Palin. I förvånande stort antal nämner män det ovanliga med hennes kandidatur, möjligheten att skriva historia, krossa glastaket.
”De bär våra barn, de riskerar sina liv för att föda oss, så det är kanske dags att låta en kvinna leda oss”, säger långtradarföraren Larry Hawkins som besökte ett valmöte i Nordkarolina. Hawkins sa att han hellre skulle rösta på Palin än på ”McCain och Obama tillsammans”.
”Män har gjort en hel del för att ställa till det i vårt land”, säger han. ”Stora egon hos manliga ledare har kommit i vägen för vad det här landet behöver.” Hawkins har talat med andra förare och många av dem håller med. ”De tycker också det är dags för en kvinna”, säger han. ”Den här. Palin är rätt sorts kvinna.”

Ja, om inte annat så har Sarah Palin förändrat synen på kvinnligt ledarskap. Hon går utanför ramarna. Så konservativ hon är, står hon för ett kvinnligt ledarskap som förenar den omsorgsfulla modern med en tuffhet och energi som få män lever upp till.
Det är roligt att läsa kommentarerna som ovan citerats, för en del av min fascination för henne ligger i linje med vad långtradarchaffisen säger. Och jag har nog aldrig i mitt liv känt min klassbakgrund så tydligt som när jag läst alla glåpord om henne, såväl i amerikanska som svenska medier.
Föraktet mot Palin är ett förakt mot människor utan den fiiina utbildningen. Mot dem som inte snackar akademiskt språk. Och så har de mage att komma här och tro att de kan bli vicepresident. Sådana som hon ska ta emot bidrag och bli klappad på huvudet av vänsterintelligentian. Inte bli mäktigare än dem.
Det är ett skäl så gott som något till varför hon borde få flytta in i Vita huset…
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen