Kvalitet ska löna sig i forkarvärlden

Under lång tid har kvantitet fått styra forskningspolitiken. Det är bra att det nu blir fokus på kvalitet i regeringens forskningsproposition. Det skriver Göteborgs-Posten i ledaren Klassens ljus får mest:

Satsa på spetskompetens! Det rådet från forskarvärlden har upprepats i många år. I synnerhet som det funnits skäl att oroas av tidigare regeringars breddsatsningar. Satsningarna på fler högskolor och fler uppgraderingar av högskolor till universitet har inneburit lägre statliga anslag per forskare.
Att sätta kvantitet framför kvalitet har varit ett risktagande som gjort att många varnat för att Sverige hamnat på efterkälken som forskningsnation på grund av att det gått regionalpolitik i forskningsanslagen. Därför lär Vetenskapsrådet med flera glädjas åt att regeringen nu uppfyller dess önskan om en forskningspolitik baserad på kvalitetsrankning.

Självklart håller jag med. De som visar sig bäst ska ha mest. Andra, som DN, varnar för politisk styrning. Men för det första: alla resurser som går via politiken är per definition politiskt styrda. Alternativet är att avskaffa anslagen. (Vilket på sikt borde ske, när skatterna också sänkts så att andra aktörer har råd att satsa på forsknng.) För det andra: Dagens politik har styrt i en skadlig och politisk korrekt rikting, smetat ut resurserna på allt. Nu blir den politiska styrningen fokuserad på god forskning, inte socialistiska klyschor. Det är naturligtvis bra.
(Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen