Hovrätten avslöjar polisens inkompetens i Rödebymålet

Fallet med pappan som försvarade sin familj när den mitt i natten blev attackerad av ungdomsgäng i sitt eget hem, efter år av trakasserier som polisen ignorerat, tas nu upp i hovrätten.
Familjens polisanmälningar om upprepade trakasserier nonschalerades systematiskt av polisen. Det gjorde att familjen var totalt rättslös och utlämnad. När man då blir attackerade på i sitt eget hem fanns ingenstans att fly. Försvar var den enda återstående lösningen. Alla kriterier för nödvärn föreligger.
Hur fullständigt inkompetent polisen är i Blekinge framgick när hovrätten nu inlett huvudförhandling. DN rapporterar vad som hände när larmsamtalet till polisen spelades upp, i Polisens Rödebysamtal fick rätten att rodna:

Det var som en direktsändning från dramat. Men det var inte det som gjorde intryck, utan det genant usla bemötande som polisen visade. Först var det den lätt förståndshandikappade sonen som ringde upp polisen och bad om hjälp mot mopedgänget som stod där utanför.
– Dom hotar oss, ett helt gäng.
Polisen låter inte särskilt intresserad när hon gång på gång frågar efter adressen. Plötsligt skriker sonen:
– Skicka ambulans också, pappa sköt dom.
Polisen ber att få tala med pappan, som säger:
– Det var ett helt gäng, sju eller åtta stycken.
– Vad har du för personnummer? frågar polisen.
Pappan talar om det och polisen undrar om han vet var han träffade med sina skott.
– Nej, jag tappade besinningen och sköt vilt omkring mig.
– Kan du ge en bättre vägbeskrivning, ber polisen.
Rättens ledamöter skruvade generat på sig på sina stolar när de hörde inspelningen. De himlade med ögonen och tittade upp mot taket. I publiken satt den före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem och skakade på huvudet när han hörde bandet.
– Detta var ett otroligt avslöjande av oproffsighet, sade han till DN i en paus.

Om någon ska dömas i det här fallet, är det polisen. Deras inkompetens ledde till att gänget trodde sig kunna angripa familjen — ostraffat. Nu fick en av dem dödsstraff. Felet ligger inte hos pappan, utan i en icke fungerande rättsstat.
Under kravallerna i Malmö nyligen såg vi en annan sida av den här “taktiken”: polisen stod still och såg på medan ligisterna krossade skyltfönster, plundrade butiker och startade mordbränder. Polisen ingrep inte här heller.
Frågan är vad vi ska med polisen till. Mer än till att skydda ligister?
Se mer i bloggen: Inte är mord, utan nödvärn, Rödeby-läxan: sätt tydliga gränser för unga, Nödvärnsrätten måste utvidgas, Till Janne Josefsson för debatt om brott och straff, Domen fastställd om hemfridsbrott i Rödeby, Reflektion om Rödeby, Kungsholmen och uppsåt.(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen