Hårdast ideologisk konflikt om vården

Liksom under valrörelsen har oppositionen valt ut sjukvården som ideologiskt slagfält i kvällens partiledardebatt. Det är här Mona Sahlin och Lars Ohly går hårtast till attack mot ökad frihet och för centralstyrning. Man målar ut alla alternativ till landstingsvård som något förfärligt.
Men Jan Björklund svarade att det är patientperspektiv som gäller och att fler alternativ ger kortare köer. Han var också konkret: de landsting som i generationer styrts av socialdemokrater har de längsta vårdköerna. Patienter ska stå i centrum, inte sitta i väntrum, avslutar han.
Detta utmålas som värsta sortens orättvisa av Sahlin och Ohly.
Jag har svårt att förstå hur man kan vara för att mediciner produceras av företag i konkurrens, men inte sjukvård. Hur man kan vara för att livsmedelskedjan sköts av företag i konkurrens, men inte omvårdnadskedjan kring patienterna. Borde man då inte vara för att landstingen tar över ICA och Konsum? Livsmedel är inte mindre viktiga än vård och omsorg.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen