Friskare debatt än väntat

Det blev en betydligt mindre tråkig partiledardebatt i SVT Agenda än jag väntat. De sju partiledarna var faktiskt bättre än John McCain och Barack Obama i deras debatt i tisdags. Programledaren drev upp tempot och debattörerna klarade av att ge korta och rätt så informativa svar.
Så mycket nytt blev det inte, men debatten gav en god avstämning av var svensk politik står så här i halvtid av mandatperioden.
Jag tycker också att de borgerliga partiledarna var en, eller två, klasser bättre än oppositionens företrädare. De var helt enkelt säkra på sin sak och gav svar på tal, när oppositionen attackerade. Det ger bättre intryck att svara säkert än att argt ställa frågor.
Mona Sahlin var kvällens förlorare eftersom hon inte levde upp till den nivå jag förväntade mig. Fredrik Reinfeldt vann, eftersom han befäste sin ställning som statsminister genom att inte gnabbas, utan förklara hur det är utan att låta mästrande.
Mina betyg på en femgradig skala:
4 ….. Fredrik Reinfeldt
3 ….. Maud Olofsson
3 ….. Jan Björklund
3 ….. Göran Hägglund
3 ….. Lars Ohly
2 ….. Maria Wetterstrand
2 ….. Mona Sahlin
UPPDATERING kl 23: När 19.585 personer röstat i Aftonbladets webbfråga ”Vem vann?” har 55,1 procent svarat blåa laget, 41,6 procent det röda. Hos Expressen har 4.911 personer svarat på frågan ”Vem var bäst?”. 49,8 procent svarar Fredrik Reinfeldt, de tre andra borgerliga får tillsammans 19,2 procent, Mona Sahlin 12 procent, och 18,9 procent svarar någon av de två andra oppositionsföreträdarna. Dessa läsare, om än inte ur ett representativt urval, kommer till samma resultat som denna blogg.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen