Därför kommer medierna inte erkänna svartmålning av republikaner

I Expressen uppmanar USA-kännaren Joakim Nilsson SVT att åtminstone erkänna att man inte ens försöker vara opartiska i det amerikanska presidentvalet: Erkänn svartmålning av republikaner, SVT. Han vill att SVT ska göra som amerikanska journalister, erkänna att man går vänsterns ärenden:

I USA är medievinklingsdebatten numera en given del av det offentliga samtalet. Gallups mätning inför kongressvalet 2006 visade att 44 procent av amerikanerna ansåg att de tre stora tv-kanalerna (ABC, NBC och CBS) vinklade sina nyheter åt vänster. (33 procent ansåg att kanalerna var relativt balanserade.) På National Media Museum i Washington D.C. visas just nu en utställning om amerikansk valjournalisstik. En avdelning är helt ägnad åt mediernas bias.
Nyhetsankaret på NBC, Brian Williams, medverkar i en dokumentärfilm där han självkritiskt konstaterar att det funnits en överslätande attityd åt vänsterpolitisering inom tv-medier i USA och att amerikanska nyhetskonsumenter har gjort de tre stora kanalerna medvetna om detta.

Chansen att mainstreammedierna skulle erkänna sin partiskhet är liten. Cecilia Uddén blev avstängd från Sveriges Radio när hon inför förra presidentvalet 2004 sa: ”Och jag tycker heller inte att svenska medier har något som helst krav på sig på opartiskhet när det gäller valet i USA.” (se mer här, här).
Skälet till att Uddéns ärlighet resulterade i avstängning är att medgivande av partiskhet skulle få allvarliga konsekvenser. Så fort man erkänner att journalister har åsikter och är subjektiva, måste man balansera vänsterståndpunkter med, just det, högeråsikter. Och är det något medieorganisationer till varje pris vill undvika, så är det att ge borgerliga röster utrymme i medierna.
Så något erkännande lär vi knappast få.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , ,,, , , )

Rulla till toppen