Sarah Palin har rett ut stormar förr

För mig har det varit ett helgnöje att läsa massor med artiklar om Sarah Palin, den nya stjärnan i amerikansk politik. Jag har skrattat åt de fullständigt sinnessjuka påhoppen som vänstermedierna fortsätter att ägna sig åt, som i New York Times: Palin and McCain’s Shotgun Marriage. Hon är fel, fel, fel, men ändå slutar artikeln: hon kan vinna valet. Under all politisk partiskhet finns trots allt en ilsken och högst motvillig beundran för henne som person.
Sarah Palin förenar styrka, energi och folklighet. Därmed är hon ett stort hot mot en demokratisk seger, och svaret från medierna är besinningslösa påhopp. Bloggaren och dataingenjören Charlie Martin har tagit på sig att lista och besvara alla lösa rykten som mainstreammedierna utan vidare betänkligheter eller källkontroll sprider om henne: Palin Rumors. Antalet är nu uppe i 69! (Eftersom hemsidan tycks hackad finns pdf-fil här)
Men roligast är att läsa biografiska artiklar som ger insikt i hennes bakgrund uppe i Alaska. De är betydligt färre än de negativa, men här har jag vaskat fram de få som ger något konstruktivt.
Från Sarah Palins hemstad Wasilla rapporterar CNNs Emanuella Grinberg, i Palin’s swift rise is the talk of her Alaskan town, där hon träffat dem som känner nye vicepresidentkandidaten: klubbmedlemmar, Palins tandläkare och politiska motståndare. I Alaska är hon en välkänd och stridslysten politiker sedan 14 år. Hon har varit i ständig kamp mot ett korrupt gubbvälde som gjort upp med oljebolagen bakom ryggen på medborgarna, och när de slutat som politiker fått välavlönade tjänster i oljeindustrin.

För varje ny spricka Palin åstadkommit i fasaden på Alaskas mäktiga politiska nätverk har historien om hennes resa från tjejen från småstaden till politisk maktfaktor berättats om och om igen i Alaskas tidningar och vissa nationella medier, som Vogue.
För många är Palins ikoniska status i Alaska välförtjänt med tanke på att basketstjärnan, skönhetsdrottningen och TV-journalisten gått vidare från fullmäktigeledamot i Wasilla till delstatens första kvinnliga guvernör på 14 år. I järnvägsknuten Wasilla, som ligger i en dalgång mellan höga berg, har hon fått rykte om sig att genomföra sin agenda med sådan ihärdighet att såväl kritiker som supportrar villigt omtalar hennes ”fighting spirit”.

Där framgår att hon 1992, efter två mandataperioder i fullmäktige, utmanade Wasillas borgmästare i valet och vann på ett program för ekonomisk sparsamhet och löfte om att bryta ett maktfullkomligt ledarskap. Som borgmästare höll hon ofta offentliga möten på caféer med medborgarna. Hon hade redan då hårda nypor och avskedade alla avdelningschefer, vilket hon enligt konstitutionen hade rätt att göra.
En politiker i demokratiska partiet intervjuas av CNN och hon håller inte med Palin politiskt, men tillägger: ”Alla gillar henne eftersom hon verkligen är en trevlig person. Hon har alltid varit vänlig mot mig och alla i stan.”
Och som guvernör har hon utmanat såväl etablissemanget inom det egna partiet som oljeindustrin. Washington Times rapporterar i For Alaskans, Palin is a force to be reckoned with:

Palin må vara en nykomling på den nationella scenen, men under hennes år som guvernör har hon skapat rykte om sig att vara tuff förhandlare som inte är rädd att skapa fiender i syfte att uppfylla sina vallöften.
Och hennes agenda är ambitiös. Förra månaden vann hon en seger av historiska proportioner när Alaskas delstatsförsamling godkände ett omfattande byggkontrakt om pipeline för naturgas som hon tecknat under protester från såväl det största oljebolaget som republikanska partikamrater.

Redan första året som guvernör gick hon fram som en motorsåg över den offentliga budgeten, rapporterar Alaskas News Sourse i Palin budget overhaul gets praise, scorn from city’s leaders:

Palin lade bokstavligen in veto mot hundratals enskilda projekt, som omfattade från några tusen till miljontals dollar. Vissa ser hennes modiga agerande som ett nödvändigt svar på en delstatsbudget utom kontroll, medan andra menar att hon inte är välbetänkt.

Se mer: Alaska neighbors love their hockey mom VP candidate (CNN), Palin Should Strike Fear in Democrats (Pittsburgh Post-Gazette), Palin Rises Above ”Shrill” Media (San Diego Union-Tribune via Hillarys hemsida), Beware the Barracuda (Newsweek).
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen