Reinfeldt tog den trygga, lugna vägen

Läsare har undrat vad jag tyckte om statsministerns regeringsdeklaration som lämnades idag vid riksdagens öppnande. Det brukar ju bli väldigt formellt och stelt när svenska statsministrar framför denna grundlagsenliga uppgift. Och nyhetsstoffet lämnade ju Alliansen på morgonen i en debattartikel.
Men jag tycker Fredrik Reinfeldt fick med några viktiga grundläggande ideologiska budskap i den övergripande ambitionen att utstråla lugn och trygghet som statsminister. Gillade särskilt den här passagen:

— Vi tror på människans inneboende kraft och vilja att ta ansvar. Vi vill att fler människor ska kunna stå på egna ben och känna glädjen i att försörja sig genom eget arbete. Att fler ska känna att de kan göra en insats och få lön för mödan.

Det kan låta självklart, men är det inte. Många på vänsterkanten vill inte att arbete ska löna sig. De anser att jämlikhet är att alla får lika mycket, hur lite vissa än anstränger sig. Det är den egentliga kärnan också inom socialdemokratin. De som inte gör en insats ska ha lika mycket som de som gör en.
Därför är det viktigt att en borgerlig statsminister poängterar denna värdering. Visst kunde retoriken vara vassare, men det är att begära för mycket av svenska politiker.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen