Opinionsläget: Alliansen måste ta tillbaka 9 procent – inga problem

En ny sifo-mätning har kommit som visar fortsatt övertag för oppositionen. Göteborgs-Posten skriver i ledare

Medan s+v+mp når 54,5 procent får m+c+fp+kd nöja sig med 39,6 procent. Det ger en skillnad på hela 14,9 procentenheter. Mer än en valforskare har konstaterat att ett sådant övertag inte går att ta in. Men det som förlorats på två år kan naturligtvis även vinnas på två år. Fast enkelt blir det inte.

De statsvetare som hävdar att ett underläge på 14,9 procent är ointagligt kan ingenting om svensk politik. Det är normalläge att de borgerliga ligger under med mer än 10 procentenheter mellan val. Bloggen har tidigare sammanställt SCB:s alla stora mätningar sedan 1974 och då är det uppenbart att det bara är under valrörelser som de borgerliga kraftsamlar i folkopinionen (över noll betyder borgerlig övervikt):

Och det Alliansen gör är att bädda så väl som möjligt i de stora avgörande aspekterna inför 2010: ordning i ekonomin, sänkta skatter, fler i sysselsättning, regeringsduglig samverkan och man har gjort det man lovat.
Att Alliansen ligger rätt i de riktigt stora trenderna, visar Vestmanlands Läns Tidning som i dagens ledare skriver, Svenska folket måste jobba mer för att orka upprätthålla välfärden:

De socialdemokrater som i två år skrikit sig hesa av upprördhet mot den borgerliga regeringens förslag lägger nu sin egen politik häpnadsväckande nära regeringen.

(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen