Obamas läppstiftsretorik

Flera läsare menar att jag antingen inte känner till uttrycket om ”läppstift på en gris” eller är medvetet ohederlig när bloggen rapporterar att Obama kallar Sarah Palin för gris.
Snälla nån. Att vi i Sverige och svenska politiker är dåliga på retorik, visste jag. Men det här avslöjar ju en avgrundsdjup okunnighet i talekonst och retorik.
Självklart visste Obama vilken koppling folk skulle göra när han sa “läppstift på en gris”, bara några dagar efter det att Sarah Palin skämtat om läppstift i sitt konventtal. Detta soundbit i hennes tal fick stor spridning i nyhetssändningar i TV och radio, på nätet och i tidningar. När Obama några dagar därpå börjar tala om läppstift och grisar blir kopplingen naturligtvis inte till det gamla ordspråket, utan till den kvinnliga kandidaten till vicepresident.
Om det skulle vara brist i min engelskaförståelse så gäller det också nyhetsbyråerna på plats i lokalen, som rapporterade om framträdandet. Medierna står på Obamas sida, så de har ju inga skäl att göra ”ohederliga” påhopp.
AP skrev i nyhetstelegram strax efter framträdandet: ”När Obama sa ’Man kan måla läppstift på en gris’ bröt skrattsalvor och applåder ut från publiken som helt klart såg ett samband med Palins skämt.” Och ABC New skrev: ”Publiken svarade med starka applåder och en del av dem drog helt klart slutsatsen att han syftade på Alaskas guvernör Sarah Palins tal förra veckan.”
Den som ser klippet som jag också lade ut tillsammans med min kommentar kan konstatera att publiken reagerar starkt och omedelbart med skratt så fort Obama börjar säga detta med läppstift på en gris. Om Obama använt det gamla tröttsamma ordstävet för dess ursprungliga betydelse hade reaktionerna inte blivit dem de blev.
Självklart använde Obama detta ordstäv därför att det innehöll ordet läppstift och att associationsbanorna skulle gå i Palins riktning när han efter en lång konstpaus avslutar ordstävet: ”Men det är fortfarande en gris!”.
De som inte begriper det här, ger jag gärna ett tips: gå en kurs i retorik!
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen