Obama försökte fördröja(!) trupptillbakadragande från Irak

Fejk. Det är ett ord som allt starkare fäster sig hos mig om Barack Obama. Han är inte ärlig. Inte i den meningen att han alltid ljuger, utan i meningen att han inte är den han vill få oss att tro att han är. Han framställer sig som den som ska överbrygga den politiska splittringen i Washington, den som har hopp om en ny sorts politik på lager.
Men ju mer jag lär mig om honom, desto tydligare blir det att han är en gammal vanlig politruck som myglar och sår split och splittring omkring sig. Och som inte drar sig för att utnyttja allt för att vinna. I dag kom ett sådant exempel.
I New York Post rapporterar Amir Taheri, Obama Tried To Stall GIs’ Iraq Withdrawal:

Enligt Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari framförde Obama önskemål om att de skulle fördröja tillbakadragandet av amerikanska trupper vid ett möte med irakiska ledare i Bagdad i juli.
”Han frågade varför vi inte var beredda att fördröja ett avtal till efter det amerikanska presidentvalet då en ny regering tillträder i Washington”, säger Zabari. ”Obama insisterade på att kongressen borde bli involverad i förhandlingarna om statusen på de amerikanska trupperna, och att det var i båda sidors intresse att inte nå en avtalsuppgörelse med Bush-administrationen …”
— Men jag som irakier föredrar att nå en säkerhetslösning som reglerar aktiviteterna för de utländska trupperna, framför att låta frågan vara öppen, fortsätter Zabari …
Under sitt besök i Irak försökte Obama också övertala de amerikanska befälhavarna, inklusive general David Petraeus, att föreslå en ”realistiskt datum för tillbakadragande”. De avböjde.

Alltså: av partipolitiska skäl vill Obama låta fördröja tillbakadragandet, trots att han går till val på att snabbt dra tillbaka trupperna. Skälet: han vill själv kunna hävda att han slutit avtal om trupptillbakadragande, inte att Bush ska få göra det.
Så agerar en skrupelfri politiker. En som sätter sin egen karriär framför soldaternas och landets bästa.
Fejk. Så kan man sammanfatta Obamas kampanjbudskap.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , ,)

Rulla till toppen