Mest erfarenhet: Sarah Palin, inte Obama

När vänstern plötsligt börjat intressera sig för erfarenhet, beror det inte på Barack Obamas tunna meritlista, utan på att McCain valt Sarah Palin som sin vice. Det inte lite så lite skrattretande att medierna har större krav på en kandidat till vicepresident än de har på sin egen favorit till presidentposten. Philadelphia Inquirer skriver i ledaren A bold gamble:

Palin har mer exekutiv erfarenhet än McCain, Biden och Obama tillsammans. Och även om hon varit guvernör i bara 2 år har hon gjort mesta möjliga av det.

Som framgår i förra inlägget har hon utmanat det gamla gubbväldet och vunnit över det. Hon har fattat en rad beslut som visar på hennes karaktär: hon har avgått från uppdrag när hon inte inifrån kunnat reformera en korrupt delstatsmyndighet, för att utifrån och via medierna se till att få slut på myglet. Obama har aldrig tagit strider som hotat hans politiska karriär. Tvärtom är han känd för att rösta ”avstår” så fort någon fråga blivit politiskt kontroversiell. Obama vill hålla sig väl med alla. Så åstadkommer man inte förnyelse.
I City Journal skriver Lisa Schiffren i The Fighter Pilot and the Moose Hunter:

[Uppståndelsen] beror inte på att Sarah Palin skapar historia som den första republikanska kvinnan som kan bli vicepresident. Det beror på den sorts kvinna och politiker som hon är. . . Hon gifte sig inte till makt . . .
Palin är en handlingskraftig kvinna som använt sitt politiska kapital för att bekämpa ineffektiv politik på varje nivå. Det är svårt att finna sådana politiker. De flesta ”sparar” sitt politiska kapital, så som Barack Obama gjort, genom att rösta ”avstår” vid ett flertal tillfällen istället för att göra något som kan kosta dem något i deras karriär.

Det här är ett viktigt påpekande. Det framgick också av McCains introduktion, att han valt henne för det hon gjort och det hon står för. Hon har, likt McCain, tagit obekväma strider. Det är den erfarenheten som fick McCain att välja henne före de förhandstippade.
Sedan är det som Fred Barnes vid Weekly Standard sagt, lite löjligt när man som erfarenhet räknar hur välkänd en politiker är i mediekretsar på nationell nivå och hur många gånger de deltagit i Meet the Press och andra för Washington-medierna prestigefyllda program.
Bara om man räknar TV-intervjuer som politikers främsta meriter, har Obama större erfarenhet än Palin. Men politik är ju trots allt mer än intervjuer i huvudstadsmedier. Det handlar om att fatta svåra beslut. Där har Palin ett klart övertag framför Obama.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen