McCain framträder som landsfader

Just nu håller John McCain sitt stora tal vid republikanska konventet. Han talar som patriot och som ikon för de amerikanska värderingarna och livsstilen. Han talar om respekt för sin motståndare, och ser fram emot en tuff fight fram till valdagen.
Vi ska vinna tillbaka förtroendet för det politiska ledarskapet i huvudstaden, säger han. Han lovar att minska statens utgifter så att amerikanska familjer kan behålla mer av sina inkomster att spendera, spara och investera. Han lovar att lägga in presidentens veto mot varje inslag av valfläsk och förslag till onödiga statsutgifter.
Om utbildning säger han att det är vårt århundrades medborgarrättsfråga. Gamla skolbyråkratier måste skakas om, bra lärare belönas och familjer få valfrihet.  
Han tar upp bistånd, energi och ekonomi när det gäller inrikespolitik och går sedan över till utrikesfrågorna.
— Jag vet hur världen fungerar. Jag vet hur man säkrar freden. Och hur man bemöter de som vill annorlunda. Jag hatar krig, säger McCain. Han har sett de plågor som krig medför. Jag vill göra landet säkert. Jag kommer att använda alla medel för att uppnå fred.
Men framför allt handlar talet om ledarskap. Folkets tillit och ledarskapets ansvar att nå resultat är hans övergripande tema. Han vill förändra sättet som politik bedrivs i Washington. Han talar om sin erfarenhet att jobba över partigränsen för att nå resultat, en erfarenhet som Barack Obama inte har.
McCain berättar sin personliga moraliska utveckling från en kaxig ung pilot som bara tänkte på sig själv, till hur han blev nedbruten av tortyr i Vietnam, och insåg att man inte kan stå ensam hela tiden. Det var där han lärde sig att ”kämpa för en sak större än en själv.” Det var där han förstod att Amerika inte bara är en plats, utan en idé. Han vill som president tjäna de amerikanska värderingarna.
— Stå upp. Kämpa. Ge aldrig upp!
Så lyder McCains avslutande uppmaningar i ett mycket ovanligt konventtal av en presidentkandidat. Han framstår inte som en politiker, än mindre som en partipolitiker. Han är större än sitt parti. Han framstår som en landsfader. En statsman som vill leda Amerika för att värna dess idéer och karaktär. Han gör presidentposten till något nytt, något annorlunda.
Ett intressant tal, som inte går att jämföra med något annat. Ingen annan skulle ha kunnat hålla det. Än en gång visar amerikansk politik hur mångsidigt, färgsprakande och storslaget det stora landet i väster faktiskt är. Imponerande.
Läs talet: Full Text – Remarks by John McCain. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen