Historisk erfarenhet talar för Obamaseger

Roland Poirier Martinsson gör rätt när han i Svenska Dagbladet påminner om vilken historisk sensation det vore om John McCain vann presidentvalet i november, Framme vid altaret vill folk ha Obama:

Inom travet spelar en del mot bakgrund av ren statistik och sannolikhetskalkyl. Inom aktiehandeln är motsvarigheten teknisk analys. Svängningar – inte företagens substans – får avgöra när det är lämpligt att tro på kursändringar. Tänker man på samma sätt i politiken är det svårt att se hur demokraten inte ska vinna i år …

Sedan 1700-talet har det bara hänt sex gånger (!) att samma parti fått en tredje period i rad i Vita huset: Vid unionens bildande, efter inbördeskriget, Theodore Roosevelts efterträdare, 1920-talets guldålder, Harry Truman efter FDR och Ronald Reagans efterträdare.
Nu är det ju tvärtom så att George W Bush är kontroversiell, Irakkriget är omstritt och ekonomin är svajig. Enligt den statistik som historien levererar är ett partibyte i Vita huset självskrivet och odiskutabelt.
Att John McCain ändå ligger inom räckhåll för seger är unikt. Om han under den sista veckan före valdagen lyckas skapa samma entusiasm och respekt som han gjorde under republikanernas konvent, då kan McCain skriva historia. Men som sagt, det vore något alldeles extra. (Och något jag hoppas på…)
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , ,)

Rulla till toppen