Arbetslösheten nu och före valet 2006

I Aftonbladet har Peter Kadhammar (ej online) gjort en djupdykning i statistiken om arbetslöshet eftersom socialdemokrater som Thomas Östros och LO-Wanja börjat tala om att regeringens jobbpolitik inte lyckats. Kadhammar skriver:

För två år sedan regerade som vi minns socialdemokraterna över Sverige. Den 31 augusti 2006 var 221.152 öppet arbetslösa inskrivna på arbetsförmedlingen. I år var det 148.599 … Så när hade Sverige det bättre? 2006 eller 20008? …
Enligt SCB var arbetslösheten sista augusti 5,2 procent. 2006 var den 6,4 procent …
Låt mig här tillägga att socialdemokraterna så länge de hade regeringsmakten fuskade med statistiken [något som nuvarande regering rättat till] … Jag bad SCB beräkna arbetslösheten efter den gamla, socialdemokratiska modellen. Efter en stund ringde man tillbaka och sa att den är låga 4,6 procent.

Kadhammar skriver att han aldrig trodde att han skulle skriva en artikel som uppfattas som försvar för en borgerlig regering, “men någon jävla ordning får det vara” med hur man förfalskar bilden av svensk ekonomi och utveckling.
Jag blir förvånad och glad över att se en journalist som sätter verkligheten före vänsterpropagandan. Det är inte ofta man ser sådant.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen