Allt ljusare i Irak

Framstegen i Irak fortsätter. De har nu kommit så långt att till och med den ledande tidningen i kritiken av Irakinvasionen, New York Times, rapporterar i en 17.000-tecken lång artikel om hur långt Irak kommit, Back in Iraq, Jarred by the Calm. Tidningens främste krigsreporter Dexter Filkins skriver:

När jag lämnade Bagdad för två år sedan verkade nationens sociala nätverk för söndertrasade för att någonsin bli helade igen. Även det mest hemska hade förlorat sin kraft att chockera. Vid återkomsten nu blir jag omskakad på ett högst märkligt sätt: av normaliteten, av lugnet och till och med av hopp. Frågorna som nu ställs är också omskakande. Är detta fred eller seger? Och, om så, för vem: amerikanerna eller irakierna?

Så, en av de mest profilerade Irakkrigskritiska medierna, New York Times, skriver nu om hur chockade de är av att se framstegen i Irak. Det är ärligt, och därför hedrande att tidningen nu medger att man haft fel när man skrivit att hoppet är ute för Irak, att kriget inte kunde vinnas.
Och vem som är segrarna? För mig är det ingen tvekan alls: irakierna!! De har blivit av med en flera årtionden lång diktatur som dödade medborgarna i högre takt än under de senaste årens blodiga strider. Nu kan landet se framåt.
Segrare är också George W Bush och USA som stod upp för, först FN-resolutionerna som tvingade Saddamregimen att följa världssamfundets krav, och sedan för demokrati i Mellanöstern.
Mycket återstår. Nya våldsamheter är inte uteslutna. De är de aldrig i Mellanöstern. Men det gamla mörkret är borta och det finns hopp om en ny, ljusare framtid.
(Andra intressanta bloggar om , , ,, , , ,, , , , , , , )

Rulla till toppen