Statsministern i Financial Times

I Financial Times intervjuas statsminister Fredrik Reinfeldt, Swedish PM uses reform to woo voters. Han poängterar följande:

Svenska folket vill ha den svenska modellen. Kärnan i vår politik är att visa att vi kan leda, reformera och utveckla modellen inom ramen för välfärdsstaten. Jag tror Bill Clinton använde termen ”förändra, inte ända” (mend, not end) välfärden, och jag tror att det är ett mycket effektivt sätt att formulera vår agenda.

Det här är tydligare avståndstagande från liberalisering än vad jag hört Reinfeldt eller moderaterna gjort förut. Målet är inte att minska staten. Reinfeldt säger:

Strategin vi följer [under mandatperioden] är tidiga reformer och att sedan ur en position av starka statliga finanser introducera flera reformer över de kommande två åren.

Kanske ”nya moderaterna” är en för liten namn- och imageändring. ”Nya socialdemokraterna” kanske passar bättre?
Jag tror de kommande två åren kommer att bli avgörande för Sveriges politiska landskap. Om moderaterna fortsätter flytta sig åt vänster kommer opinionen som är kritisk mot statlig expansion att vara så övergiven att ett nytt parti måste bildas.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen