Rysk aggression har misslyckats – tyskt stöd för Georgiens Nato-medlemskap

Rysslands totala arrogans i Georgien, som man fortfarande inte alls lämnar utan tvärtom i strid med fredsavtal fortsatt att plundra och spränga järnvägsbroar i, har skapat ett ytterst spänt läge mellan Ryssland och övriga Europa. Och vi ser redan konsekvenserna. Vestmanlands Läns Tidning skriver i ledarartikel

I en fråga har Ryssland redan drabbats av en välförtjänt rekyl. Polen och USA har nu snabbt kommit överens om villkoren för det antirobotförsvar som planerats i Polen och Tjeckien. Tio robotar med huvuduppgift att skydda mot missilangrepp från ”skurkstater” som Iran, skall baseras i Polen. Men förhandlingarna har dragit ut på tiden därför att Polen haft många motkrav. Kriget i Georgien har emellertid fått allt att lossna. Nu är USA och Polen rörande överens om missilförsvaret.

Och samtidigt spelar Ryssland ut kortet: Ryssland hotar Polen med kärnvapen. Och man talar om att placera kärnvapenstyrkorna i Östersjön, rapporterar Sunday Times i Russia’s new nuclear challenge to Europe. Detta utspel kommer naturligtvis inte som en följd av det amerikanska missilförsvaret, men används som svepskäl.
I denna olyckliga utveckling finns ändå ett ljus: Tysklands förbundskansler Angela Merkel har satt ner foten. Hon förespråkar nu Nato-medlemskap för Georgien. Det tvingas även den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti rapporterar i Germany’s Merkel pledges NATO membership for Georgia.
Därmed gör Europa klart för Ryssland att man inte låter sig skrämmas. Jag gissar att Moskva med sitt anfall räknat med att omöjliggöra Georgiens Nato-medlemskap. Resultatet har blivit det omvända: Ryssland har provocerat Tyskland till att rakt och tydligt stödja Georgiens Nato-medlemskap, något man förut varit tveksam till.
Det gör att den ryska aktionen i Georgien inte blir den strategiska framgång man hoppats.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen