Rekordstora resurser till välfärden

Under rubriken “Rekordpengar till välfärden” rapporterar Svenska Dagbladet (ej online):

Aldrig tidigare har kommuner ochc landsting satsat så mycket på sjukvård, skola och omsorg. Sedan 1980 har kostnaderna för dessa stora välfärdsområden i genomsnitt ökat med 50 procent och allra mest för handikappomsorgen där resurserna stigit med 232 procent.
Rapporten från Sveriges kommuner och landsting om “Välfärdsmysteriet” presenteras idag på den kommunalekonomiska mässan i Malmö inför över 3000 representanter för [kommunsektorn]. SKL:s ordförande Anders Knape (m) säger:
— Den allmänna bilden har ju varit att de här välfärdstjänsterna tagit mycket stryk, dragits ner och tvingats spara. Men i själva verket visar det sig nu att tillskottet på resurser varit mycket stort och betydligt mer än vad som kan föklaras av befolkningsmässiga skäl.

Den här sortens studier är viktiga. I en demokrati där vi medborgare bestämmer den politiska inriktningen genom allmänna val, måste vi ha någon sorts uppfattning om hur mycket de offentliga tjänsterna kostar och hur mycket vi beslutar att “oss själv beskatta” för att kunna betala för dem.
Och Knape har ju rätt i att den allmänna bilden är att det snålas med välfärden. Den bilden är alltså inte sann. Det öses pengar över dem! I massor. Vi borde få än mer beräkningar över hur mycket som verkligen hälls över de här mjuka verksamheterna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen