Rebell med kristna värderingar

Den kristna tidningen Världen idag har intervjuat mig, “Nyliberal” rebell försvarar kristna värden (avg.bel).

Ett smakprov ur intervjun:

Tidigare har Dick Erixon stämt in i den liberala kritiken av kristendomen, att den är upphov till skuldkänslor och hinder för mänskligt hopp. Nu har han däremot svängt då han ser hur väl den kristna livssynen stämmer in på hans egen världsbild. Förändringen skedde i efterdyningarna av den elfte september 2001.
– Tidigare kunde jag ingenting om religion utifrån ett ideologiskt perspektiv. Men i konflikten mellan västvärlden och den radikal islamismen hjälpte inte längre liberala ekonomiska tankar, som de gjorde i konflikten med kommunismen, säger Dick Erixon.

I vintras höll jag ett pass för Fria moderata studentförbundet och konstaterade där att de politiska ledare som framgångrikt genomfört radikala och kompromisslösa reformer för att befria människor från en förmyndaraktig stat — som Margaret Thatcher och Ronald Reagan — har kännetecknats av att inte bara stå för liberal politik utan också präglas av djupare värderingar på kristen grund.
De som vill utmana staten måste kunna göra det på en civilisatorisk grund, inte bara säga att man är emot statens regler och förbud. Och för Sverige är den grunden, vare sig man vill erkänna det eller inte, kristen.
Jag tycker den här sortens samtal tillhör de viktigaste vi kan ha i vår tid. När mycket sätts på ända och blir obsolet gäller det att verkligen veta vem man är. Identitet är det som kan skapa trygghet i en föränderlig värld. Därför behöver vi söka bakåt, knyta an till vår kultur och våra traditioner. Inte för att exkludera andra, men finna oss själva.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen