Östros visar varför Alliansen kan vinna 2010

I Östgöta Correspondenten lyder ledaren, Sluta spela bluffstopp, Östros:

I det läget väljer socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros att försöka slå mynt av den folkliga oron genom att skylla den ekonomiska situationen på regeringen i en intervju med Ekot. Det är en opportunism som är oroande.
Den globala konjunkturen drar med sig Sverige oavsett vilken politik vi för. Om USA-marknaden sviker går det dåligt för Volvo. Om fastighetspriserna sjunker i Europa, smittar det av sig på de svenska priserna. Om börsen i Indien faller drabbar det även svenska investerare. Överhettning i Asiens ekonomier, stigande olje- och livsmedelspriser rår inte Sveriges regering över. Det vet Östros.

Vad Östros också vet är att Olof Palme vann valet 1982 mot Thorbjörn Fälldin genom att ge den borgerliga regeringen skulden för allt elände som lågkonjunkturen förde med sig. Östros går i Palmes fotspår.
Men skillnaden nu mot tidigt 1980-tal är att de flesta vet att vår ekonomi är starkt beroende av utlandet. Palme kunde lura i folk att omvärlden låg långt borta och att det var regeringens fel. Den som försöker samma trick 2010 kommer att framstå som oseriös.
Om Östros och socialdemokraterna kör den här linjen, kommer man att befästa Alliansen som det regeringsalternativ som är bäst på att sköta landets ekonomi. Östros & Co reducerar sig till en kopia av vänsterpartiets kverulans i ekonomiska frågor.
Så, egentligen ska vi kanske inte be Östros sluta spela bluffstopp. Vi kanske ska låt väljarna avgöra…
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen