Nu ökar valfriheten i äldreomsorgen

Tidigare har Lagen om offentlig upphandling, LOU, satt fokus på kostnaderna när kommuner velat erbjuda flera uppdragsgivare för omsorgstjänsterna. Nu ser folkhälsominister Maria Larsson (kd) till att kommuner kan sätta fokus på kvalitet, vilket Östgöta Correspondenten pekar på i Äntligen kvalitet och mångfald för äldre:

Linköpings kommun är redan på väg att genomföra möjligheten för äldre att välja hemtjänst, den så kallade fritt val-reformen. Det är rätt väg – inte minst för att äldre efterfrågar valfrihet. Enligt en Temo-undersökning vill 2 av 3 tillfrågade över 60 år få välja själva i större utsträckning.
Men det har funnits brister i Linköpings upphandling av äldreomsorg. Mångfald och kvalitet har inte fått tillräckligt med utrymme. . . Därför är det utmärkt att äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (kd) nu tagit fram en ny lag – lagen om valfrihetssystem, LOV. [Det] öppnar för mångfald och för konkurrens med kvalitet som vapen, i stället för lägsta pris. Utmärkt.

Ja, nu gäller det att borgerliga kommuner ser till att få fart på förnyelsen så att människor till valet 2010 hinner märka skillnaden mellan socialistisk toppstyrning av äldreomsorgen och borgerlig valfrihet som respekterar invidens önskemål.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen