Kan Frankrike visa vägen i reformpolitik?

Kan inte låta bli att än en gång ta upp Frankrike och den liberala reformering som landets president nu dragit igång. Times skriver i The return of Nicolas Sarkozy, the great reformer att Nicolas Sarkozy vann presidentvalet på en liberal reformagenda, men hamnade genast i svårigheter. Frankrike är förmodligen det mest protektionistiska och antiliberala landet i Europa. Men Times skriver nu:

Trots att han har blivit avskriven som en lättviktare, har Sarkozy den radikale – kanske just därför att han blivit avskriven – gjort en dramatisk återkomst. På några veckor denna sommar har han i initiativ efter lagstiftningsinitiativ riktat in sig på några av de heligaste korna i franskt socialt och ekonomiskt liv. Om han fortsätter i denna takt, kommer han verkligen att förändra Frankrike.

Skälet till att jag så gärna vill peka på att det går att reformera stela samhällssystem beskyddade av räddhågsna opinioner och särintressen är naturligtvis att ge lite råg i ryggen åt Alliansregeringen. Om konjunkturen försvagas måste reformtakten öka för att kunna fortsätta skapa nya jobb. Arbetsmarknaden måste liberaliseras så att små företag vågar anställa folk i oroliga tider — bara om man kan sparka folk enklare blir det enklare att anställa.
Se mer i Sarkozy besegrar facken om liberalare arbetsmarknad.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , ,)

Rulla till toppen