Friskare fläkt än Sarah Palin är svårt att tänka sig

John McCains val av kandidat till vicepresident har skakat om amerikansk politik. Många är chockade, särskilt vänstern. De flesta uttrycker stor glädje och alla säger att det här valåret liknar inget annat.
Nyfikenheten på Sarah Palin är stor. Här är en översättning av en AP-artikel som presenterar hennes man, Husband of veep choice is snowmobile racer:
ANCHORAGE, Alaska – Han är känd som en älskvärd make och grovarbetare som ställer upp på sin fru när hon tar sig an en historisk uppgift i politiken. Men Todd Mitchell Palin kan också göra anspråk på prestationer bortom sitt äktenskap med Alaskas guvernör Sarah Palin, den överraskande republikanske vicepresidentkandidaten.
Todd Palin arbetar på oljefälten och som yrkesfiskare och han kallas kamratligt för Alaskas “first dude”. Han börjde på college men tog aldrig examen, men kan ta hand om folk ur sofistikerade cirklar och höll i början av månaden en bjudning för fem av Alaskas tidigare första damer. Denne fembarnsfar har fyra gånger vunnit världens längsta och mest krävande snöskotertävling. Det är en sport som denne 43 årige alaskabon, med eskimåbakgrund, är så passionerat intresserad av att han fortsatt tävla även efter det att hans fru blev guvernör 2006.
I årets upplaga av den 320 mil långa Iron Dog-tävlingen försökte Todd Palin och hans partner försvara förra årets seger när han bröt armen i en krash. Det var över 60 mil till målet, men han vägrade att bryta och de kom i mål som fyra, påhejade av guvernören.
“Det är inte ovanligt att tävlande ger upp även utan att ha brutit armen”, säger tävlingsledaren Laura Bedard. “Det här säger en hel del om hans karaktär.”
Todd Palins image som en schysst kille har ifrågasatts efter bråk mellan Sarahs syster och hennes frånskilde man. Todd Palin ska ha talat med den frånskilde mannens chef, men han säger att han aldrig krävt att mannen skulle avskedas.
Och även om han är en riktig tävlingsmänniska så hjälpte han i förra årets Iron Dog-tävling en tävlande som brutit revbenen till nästa checkpoint innan de återtog jakten på segern i tävlingen, säger Laura Bedard.
Alaskabor som AP talat med och som känner familjen beskriver Todd Palin som en tystlåten familjefar som inte är det minsta förändrad av hans frus snabba politiska karriär. Han är inte den som skryter om sina segrar i Iron Dog heller, säger Vickie Aber.
“För honom är det som en vanlig dag”, säger hon och tillägger att om Palin hamnar i Vita huset skulle hon ändå inte bli överraskad om han ställer upp i snöskotertävlingen igen.
Todd Palin har Eskimåbakgrund och föddes i västra Alaska. Han mötte sin blivande fru på en baskettävling i high school. Men de gifte sig borgerligt. “Vi hade ett dåligt år i fisket, så vi hade inga pengar”, berättade Todd Palin för AP förra året. “Vi beslöt att gå till rådhuset och spendera 35 dollar.”
Familjen bor i den lilla staden Wasilla, där Sarah varit borgmästare under två perioder, och i guvernörens recidens. I hushållet blir det Todd som tar hand om matlagningen, betalar räkningar och skjutsar barnen till basket- och fotbollsträningar.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen