Försvaret ska hedra sina döda

Det är på tiden! Även om de inte är många som förlorat sina liv för Sverige och frihetens sak i modern tid, så är det ändå omkring 80 som dött i fredsbevarande FN-insatser de senast 50 åren, om jag minns rätt. Senast dog två man i Afghanistan efter vägbombsattentat 25 november 2005: Jesper Lindblom, 28, och Tomas Bergqvist, 30. Båda ingick i den hemliga militära elitstyrkan SSG.
Nu ska försvaret bli bättre på att hedra dem som gjort den yttersta uppoffringen i landets tjänst, rapporterar Dagens Nyheter i Försvaret kartlägger minnesmärken:

Försvaret ska bli bättre på att hedra sina döda. Nu kartläggs samtliga gravar och minnesmärken över militärer på svenska kyrkogårdar. . .
– De avlidnas minne bevaras och hedras ofta väldigt bra lokalt. Det finns kamratföreningar och hembygdsföreningar som tar hand om anhöriga och för minnet vidare, säger fältprosten Sten Elmberg [som på uppdrag av ÖB sköter kartläggningen]. Men den kunskapen har saknats centralt inom Försvarsmakten.

Det här är viktigt. Med denna större respekt visar vi att vi uppskattar dem som tar risker för att skydda vår frihet och demokrati.
Se också Smålandsposten Minne av svenska veteraner utreds och SVT-Text ÖB utreder svenska veteraners minne.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen