Domedagen inställd i fetmadebatten

Professor emeritus Kjell Asplund, tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen medverkar i DN-Debatt idag med artikeln Larmen om fetmabomb är kraftigt överdrivna, där han riktar kritik mot den överdrivna hotbilden om ätandets och fetmans effekter på folkhälsan.
Därmed bekräftar han budskapet som framfördes i skriften Peta inte i maten! (Timbro, 2005) där Mattias Svensson går igenom alarmism, domedagsscenarier och förmynderi i debatten om mat, vikt och hälsa. Se en jämförelse mellan Asplunds budskap idag och Svenssons för tre år sedan: Domedagen inställd i fetmadebatten.
Det har ju kommit flera rapporter på senare tid, bland annat kring den så kallade Atkinsmetoden, som visar att tidigare kostråd inte är vetenskapligt grundade. Att fett skulle vara värre än kolhydrater ser ut att vara en fördom som myndigheter underblåst.
För mig är det särskilt intressant att se hur gamla hjärnspöken sitter så hårt just hos myndigheter. Det handlar om byråkratier där gamla sanningar inte dör eftersom myndigheter inte är beroende av att vara på topp varken i kunskap eller engagemang. Man får statliga anslag hur dåligt arbete man än utför, eftersom det inte råder någon konkurrens.
Min övertygelse om att myndigheter är skadliga för såväl svensk eknomi, som utveckling och också vår hälsa förstärks. Myndighets-Sverige borde kapas rejält. De 550 myndigheter Sverige hade före regeringsskiftet 2006 har minskat något, men inte alls i den takt som borde ske.
(Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen