Desinformation i krig: Falsk intervju om påstått falska fotografier

Under Hizbollahs krig mot Israel sommaren 2006 förekom en rad förfalskade och arrangerade propagandafotografier hos etablerade nyhetsbyråer, som fick stänga av fotografer och rensa sina arkiv på tusentals bilder som redan publicerats i tidningar och medier (se här, här).
I Georgienkriget har desinformationen förts ett steg vidare. Där har ryssar förfalskat en intervju med en Reuters-fotograf som ”erkänner” att bilderna på skadade människor efter ryska bomber är arrangerade. Detta för att ”bevisa” att ryska bombangrepp mot civila inte skett. Reuters har dementerat att bilderna är arrangerade och lagt ut hela bildserier för att visa att fotografierna är äkta. Det rapporterar journalisten Kalle Kniivilä i Falskt om falska foton.
I krig är sanningen det första offret. Det är viktigt att ha i minnet när ryktesspridningen sätter igång. Man bör inte inta bestämda uppfattningar om specifika händelser förrän de bekräftats av flera trovärdiga källor.
(Andra intressanta bloggar om , , , , ,, , , , , , , , )

Rulla till toppen