Carl Bildts klarspråk måste bli Europas

Efter Rysslands inmarsch i Georgien är svenske utrikesministern Carl Bildt den som i Europa talat klarast om händelseutvecklingen. Han jämförde Rysslands agerande idag med Nazitysklands i Tjeckoslovakien 1938. Något som irriterar ryska ledarskapet. Och Bildt förmedlar det som historiker sedan flera år varnat för, rysk revanschism. Exempelvis Niall Ferguson som refererades i bloggen 2 januari 2005:

PUTIN EN NY HITLER? I en skrämmande dyster framtidsprognos om Ryssland skriver Harvardprofessorn Niall Ferguson i Daily Telegraph att Vladimir Putin inte kan jämföras med Pinochet eller Franco. Varken Chile eller Spanien har den storlek och betydelse som Ryssland har. Om Putin och Rysslands utveckling ska jämföras med något, är det med Weimarrepubliken som slutade i diktatur under Adolf Hitler.
Ferguson drar flera paralleller: den förödmjukelse som förlusten av kalla kriget blev för Sovjet är lika stor som kejsardömet Tysklands förlust var i första världskriget. Putin visar samma imperialistiska tendenser som Hitler gjorde. Putin kan hänvisa till ryska minoritetsbefolkningar i grannländerna på samma sätt som Hitler hänvisade till tysktalande i Tjeckoslovakien och Polen.
Parallellerna är inte så långsökta som man skulle önska att de var.

Det är uppenbart att Ryssland söker en ny identitet efter den kommunistiska. Och man har valt en aggressiv nationalism i konfrontation med omvärlden.
Många menar att man inte får stöta bort Ryssland, utan ska visa eftergivenhet. Det är fel. Vad väst än gör kommer den ryska ledningen att söka konfrontation. Då är det bättre att den konfrontaitionen sker på gränsen till Ryssland, och inte långt inne i Europa, i det från sovjetkommunistiskt befriade Europa.
I detta läge är varje eftergift ett bevis på att aggression är framgångsrik. Det gäller att stoppa aggressionerna så fort som möjligt. Georgien får inte bli 2000-talets Rhenland, den demilitäriserade zon som Hitler utan strid intog i mars 1936 och som startade upptrappningen till andra världskriget. Då lät västmakterna bli att reagera. Det får inte hända igen. Det får inte hända igen!
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen