Bush riktar hård kritik mot Kina för människorättsbrott – vad säger Sverige?

Inför sin närvaro vid invigningen av Olympiska spelen i Peking riktar president Bush hård kritik mot Kina, rapporterar London Times i President Bush condemns China human rights record on eve of Olympics:

President Bush har riktat ett hårt fördömande mot Kinas förtryck av sitt folk dagen före OS-invigningen, och sedan tre kristna amerikaner har arresterats sedan man demonstrerat för religionsfrihet på Himmelska fridens torg.
Medan världens ögon riktas mot Kina och en stor mängd ledande politiker flyger in för öppningsceremonin använde Bush det tuffaste språkbruket hittills för att pressa Kina att förbättra sin hållning till mänskliga rättigheter.
I Bangkok sa han: ”Amerika står i stark opposition till Kinas fängslande av politiska dissidenter, människorättsaktivister och religiösa aktivister. Vi pressar på för öppenhet och rättvisa — inte för att påtvinga våra värderingar utan för att det kinesiska folket ska kunna uttrycka sina.”

Så välformulerat kan man väl inte begära att en svensk minister ska uttrycka sig, men nog borde svenska regeringens representant på plats i Peking, idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth, uttrycka samma budskap: Sveriges medverkan i OS innebär inte att vi ställer inte upp på det kinesiska förtrycket!
Om Sverige gör som under nazisternas Berlin-OS, dvs tiger och blundar, är det en skandal och bevis på hur lösa i köttet svenska politiker är när det gäller grundläggande värden.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen