Ack, detta mot Ryssland så undfallande Europa

Nej, vem kunde tro att EU skulle tala klartext med Ryssland och tala om att man inte kör över sina grannländer med pansarvagnar? Naturligtvis inte. Europa lägger sig som vanligt platt inför våldsamma aktörer. Man har inte lyckats stoppa Irans kärnvapenprogram med endlösa samtal och nu talar man om fortsatt partnerskap med Ryssland trots at landet brutit mot allt vad europeiska värderingar står för.
Lyssna bara på Deutsche Welles intervju med Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn efter mötet med EU:s utrikesministrar igår, EU Minister Calls for Closer Russia Ties After Caucasus War:

DW: Men har EU:s utrikesministrar kommit fram till vem som bär skulden till konflikten?
— Nej, vi undviker frågan. Om vi fastnade i den skulle vi förlora mycket tid. Vi skulle inte kunna enas om någonting och det skulle inte löst någonting. Vi är inte domare i Europaiska unionen.
DW: Men vissa länder, särskilt de baltiska staterna och Polen, har klart demonstrerat sin solidaritet med Georigen medan den tyske utrikesministern varnar mot att döma Ryssland för snabbt. Vad betyder detta för det planerade avtalet om strategiskt partnerskap mellan EU och Ryssland?
— Jag tror det vore ett ödestigert misstag att avbryta detta partnerskap. Jag tycker inte det är 100 procent fel av de baltiska staterna och Polen att inta denna position. Men du kan fortfarande känna att det är EU:s presidentskap, Frankrike, som håller i trådarna.
Och vi behöver inse att vi inte har något politiskt intresse i att ducka när USA och Ryssland är involverade i ett ordkrig. Vi behöver visa att vi är viktiga på egna meriter. Vi kan göra det med vår solidaritet som vi naturligtvis måste demonstrera på något sätt. Europeiska unionen har fler invånare än Ryssland och USA tillsammans. Vi är en storspelare i den globala ekonomin. Också politiskt är vi en mycket viktig faktor när vi visar en enad front.
Europeiska unionen måste hålla fast vid vårt partnerskap med Ryssland, även efter de nyligen utspelade händelserna, som naturligtvis inte gör oss glada. Vi behöver förstärka detta partnerskap så att vi en dag slipper uppleva sådana situationer.

Alltså: Ryssland ska belönas för sina övergrepp!
Den självklara slutsatsen för Ryssland, om utrikesministrarnas undfallenhet blir EU:s, är att EU inte spelar någon roll. EU kommer alltid att krypa och kyssa Rysslands fötter hur många övergrepp mot mänskliga rättigheter Ryssland än begår.
Någonstans måste man sätta ner foten! Någonstans går gränsen. Den gick uppenbarligen inte i Georgen för EU:s utrikesministrar. Och man verkar inte vara villig att dra någon gräns alls. Denna ovilja att stå för någonting alls, uppmuntrar till nya aggressioner.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen