2008 på väg att bli världens kallaste på länge

Flera metereologiska institut rapporterar nu att 2008 är på väg att bli det kallaste året på 2000-talet. BBC rapporterar i World heading towards cooler 2008:

Detta år ser ut att bli det globalt kallaste detta århundrade. Data från [brittiska SMHI] visar att temperaturen under första halvåret i år har varit mer än 0,1 grader Celsius kallare än något år sedan 2000.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att FN-organet World Meteorological Organisation (WMO) bekräftar uppgifterna och drar följande slutsats i WMO: This year so far coolest for at least 5 years:

Detta år kommer med stor sannolikhet att bli det kallaste på senare år

Man förklarar detta med väderfenomenet “La Niña” som drar ner temperaturen i motsats till det väderfenomen som förekommit tidigare år och kallas “El Niño”. Men om ett väderfenomen orsakar fallande temperatur “tillfälligt”, måste det betyda att det andra vänderfenomenet som höjer den globala temperaturen också måste betraktas som tillfällig. Det är något skumt när man ser det ena som bevis på långsiktigt förändrat klimat, medan det andra bortförklaras som tillfälligt.
Och Daily Tech rapporterar nu att allt fler forskare förutspår kallare klimat, Another Scientist Predicts Global Cooling:

Sedan tidigare har Daily Tech rapporterat uppgifter om avkylning av planeten och lyft fram forskare som prognostiserar ett kallare globalt klimat . . . Nu framträder ännu en expert, Victor Manuel Velasco Herrera, geolog vid Institute of Geophysics inom National Autonomous University of Mexico, och förklarar att en så omfattande avkylning av klimatet är att vänta att man kan tala om en liten istid.

Ja, återigen står uppgift mot uppgift. Men i medierna är vinklingen åt ena hållet monumental. Den här bloggen vill balansera upp uppgifterna. De som påstår att de vet vad som kommer att hända agerar utifrån en något slags religiös tro. Den som håller sig till vetenskap kan inte ge några entydiga svar. Det är den ärliga och hederliga positionen. Se mer: Går vi mot ny istid?!
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen