Våga anställa människor som haft problem kräver liberalare arbetsrätt

I Folkbladet uppmärksammar Widar Andersson (s) att statsminister Fredrik Reinfeldt i Almedalen vidgade talet om arbetslinjen till de människor som haft sociala problem, Pang på rödbetan, Reinfeldt:

Det krävs socialt engagerade arbetsgivare som vågar anställa även de människor som inte har levt ett perfekt liv, sa Reinfeldt.
Människor som kanske har haft drogproblem, som har levt i kriminalitet och som kanske inte har fullbordad skolgång. Menar vi allvar med full sysselsättning är det alla dessa människor som måste få en chans att visa att de kan arbeta, att de kan bidra till det allmänna och till sin egen försörjning.

Exakt. Men! Det kräver att anställningar slutar vara liktydigt med att företag adopterar dem man anställer och blir ansvarig för hela deras liv och levene. Så är det idag. Arbetsgivare ska ansvara för rehabilitering (och här skärps reglerna, se Ingerös analys) och kan inte säga upp personer som slutar sköta sitt jobb.
Denna risk kan och ska inte företag ta. De är inte sociala inrättningar. De är till för att utföra arbete så effektivt som möjligt åt sina kunder — de som betalar.
Bara om företag snabbt och utan krångel kan avsluta en anställning för anställda som inte längre uppfyller de villkor som krävs för att utföra arbetet, kommer företag att våga anställa personer som inte är perfekta från början.
Det är denna logik som förklarar varför Sverige har så hög ungdomsarbetslöshet och så högt utanförskap bland immigranter. De är oskrivna blad på arbetsmarknaden och därför en hög risk. En alltför hög risk med tanke på att man inte kan rätta till ett misstag i efterhand utan sitter fast med en person som inte klarar jobbet.
För de flesta företag, särskilt de mindre, är det självklart att aldrig någonsin ta en så stor risk. Hela verksamheten kan gå omkull om det blir fel och företaget får lägga alla resurser på någon som inte gör sitt jobb.
Så Fredrik Reinfeldt har rätt i ambition, men det är han och politikerna som ser till att arbetsgivare inte kan agera så som man önskar. Om Reinfeldt menar allvar — vilket jag hoppas — då måste han liberalisera arbetsrätten.
Ju lättare det blir att avskeda, desto fler kommer att anställas.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen