Vad Bush och Batman har gemensamt

Den nya Batmanfilmen The Dark Knight gör biosuccé och slår alla tidigare rekord. Med anledning av detta skriver manusförfattaren Andrew Klavan en intressant artikel i Wall Street Journal, What Bush and Batman Have in Common:

Varför känner sig vänstern fri att göra filmer som är direkta och realistiska, medan Hollywoods borgerliga måste sätta maskerna på för att kunna tala sanning? Vaför skildras konservativa värderingar — moral, tro, självuppoffring och viljan att kämpa för det goda — bara i fantasy eller humorfilmer som Lord of the Rings, Narnia, Spiderman 3 och nu i The Dark Knight?
I samma ögonblick filmmakare tar sig an problem med islamistisk terror i realistiska filmer försvinner plötsligt dessa värden. De goda blir oskiljaktiga från de onda, och hjältarna diskrediteras.
Svaret tycks ligga inbäddat i själva storyn för The Dark Knights: att göra rätt är svårt, och att säga sanningen är farligt. Många har blivit föraktade för det, en del dödade, andra korsfästa.
Vänsterns stående klagavisa mot högerns moral är att den förenklar. Moral är relativ, säger de; nyanserad och komplex. De har fel, naturligtvis, även utifrån sina egna utgångspunkter. . .
När hjältar stiger fram och tar sig an svåra plikter är det frestande för resten av oss att vända dem ryggen, för att skydda vår egen självbild som rättfärdiga. Vi fördömer och avfärdar de soldater och förhörsledare som använder våld för att paradera oss själva som överlägsna i de fredliga värden de kämpar för. Som Gary Oldmans karaktär säger om den hatade och jagade Batman i nya filmen, ”Han måste fly — eftersom vi måste jaga honom.”

Träffsäkert. George W Bush är avskydd därför att han inte bara talar väl om det goda i oskyldigt pladder, utan agerar för att rädda de värden vi håller för goda. Han kränker därför vänsterns självbild av dem själva som de mest rättfärdiga på jorden.
Se Aftonbladet: Batman-filmen slår alla rekord. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , ,, , , , )

Rulla till toppen