Sociala skyddsnätet måste göras om till trampolin

Denna metafor hittar jag faktiskt i vänstertidningen Independent, där Johann Hari tar upp rykten om att brittiska Labourregeringen tänker förändra arbetslöshets- och socialförsäkringarna så att det ställs krav på bidragstagarna. I kolumnen Yes, for welfare you must be made to work, berättar han en anekdot om en ungdomsvän som hamnade snett:

Han är smart och rolig och han skulle kunna göra en god insats i arbetslivet, men inaktivitet är smittsam. När man väl sjunkit ner i den blir man uppslukad av den. Musklerna som behövs för att kunna arbeta förtvinar; man blir övertygad om att man inte klarar av någonting. Med varje år som passerade, såg han arbetslivet som allt mer främmande. Andy har reagerat på sysslolösheten med depression; många andra unga män reagerar med aggression . . .
Vi behöver en ombyggnad av skyddsnätet så att det blir en trampolin som gör att man kan studsa upp igen.

Välformulerat! Sätter fingret på mentaliteten — bidragssystemen är inte till för trygghet och försörjning, de är till för att man ska kunna komma igen. Det är inte moraliskt okej att leva på bidrag månad efter månad, år efter år, om man alls har förmåga att arbeta.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen