Seger i Irak – USA ser slutpunkt

När jag läser Ekoredaktionens rapportering i ”Tidshoristont” för USA i Irak, kan jag inte annat än skaka på huvudet. Sveriges Radio kan inte ta ordet ”seger” eller ”framgång” i sin mun när det gäller Irak.
Men faktum är att den slutpunkt för amerikansk truppnärvaro som nu diskuteras mellan president Bush och Iraks premiärmininster Maliki bygger på att  Irak nu är så säkert och stabilt att den demokratiska regeringen kan upprätthålla egen kontroll över landet.
Men andra ord: SEGER I IRAK. 
Invasionen och störtandet av den brutale diktatorn Saddam Hussein, som både ägnat sig åt kontinuerligt massmördande av den egna befolkningen som flera gånger gått i krig mot grannländerna, har nu resulterat i en demokratisk stat mitt i Mellanöstern. Vägen dit var längre än Bush-administrationen och andra frihetsvänner förväntat sig, men nu är man där.
Alltså: SEGER FÖR DEMOKRATI.
Direkt efter det att Saddam störtades 2003 startade en rad tidningar, radiokanaler och TV-stationer. Irak har etablerat press- och yttrandefrihet, den viktigaste friheten för att kunna garantera ett fritt samhälle. Iranske ayatollan Khomeini, arkitekten bakom den islamistiska, fundamentalistiska revolutionen 1979, visste yttrandefrihetens styrka, det var därför han riktade fatwa mot Salman Rushdie. Yttrandefriheten är fundamentalisternas värsta fiende, därför måste folk skrämmas till tystnad. Ingen ska våga kritisera islam. I och med att grannlandet Irak nu demonstrerar full yttrandefrihet är det ett gigantiskt bakslag för Khomeinis fundamentalism.
Sålunda: SEGER FÖR YTTRANDEFRIHETEN.
Irak har en stolt historia, och ett välutbildat folk. Man har alla möjligheter att nu bygga ett blomstrande land med ekonomisk tillväxt och välstånd som kan bli ett föredöme för regionen, som trots alla oljetillgångar är hämmad och underutvecklad pga allt förtryck. Tillväxten och utvecklingen i arabvärlden har hamnat på efterkälken jämfört med Indien, Kina och övriga Asien, exempelvis Taiwan och Sydkorea. Nu har man chansen att skapa ett drägligare liv i Irak.
Det kan bli en SEGER FÖR VÄLSTÅND OCH TILLVÄXT.
Om Iraks folk nu använder den nyvunna friheten från tyranni för att ta tillvara alla de möjligheter till produktivt leverne som friheten ger, då finns inga gränser för vad Irak kan åstadkomma. Irakiska folket har inte alls varit lika pessimistiska som västmedierna om våldet de senaste åren, man har vetat att striderna har syftat till att skapa ett nytt Irak, motsatsen till Saddam Husseins. Därför har hoppet inte övergivit irakierna.
Slutmålet är nära: SEGER FÖR FRAMTIDSHOPP.
Det finns många hinder och risker på vägen. Men att Irak nu vill och kan ta över kontrollen av säkerheten i landet kan inte beskrivas som något annat än en seger. Det borde inte beskrivas som något mindre. Och vi borde inte hoppas på något annat.
Se mer i Weekly Standard: Obama, Democrats, and the Surge –They were against it before it worked. (Andra intressanta bloggar om , ,, , , ,, , , , , , )

Rulla till toppen