Regeringsmakten kan avgöras av trovärdighet i att hantera ekonomin

Världskonjunkturen sviktar. Alla siffror pekar inte längre uppåt. Varsel och oroligare tider. Om konjunktursvackan varar över nästa val kommer ekonomin att bli en tung fråga i nästa val.
Är det negativt för sittande regering? Nej, inte om man är mer trovärdig i att hantera ekonomin än oppositionen. Och ett av nya moderaternas mål har varit att ta över socialdemokraternas roll som mest kompetenta när det gäller ekonomi. Något man lyckats med. Och socialdemokraternas trovärdighet stärks inte av samarbetet med miljöpartiet.
Därför har förre statssekreteraren Lotta Fogde (s) rätt när hon i sin DN-kolumn Sahlins akilleshäl, skriver:

Bilden av Mona Sahlin som ekonomiskt tafatt kan bli en farlig motståndare för socialdemokratin inför valet 2010.

Men Fogde har fel när hon sedan ser det som ett personligt påhopp. Det handlar inte främst om personlig popularitet, utan om trovärdighet i att hantera statens ekonomi. Och sådan trovärdighet bottnar i de personer som företräder politiken. Alliansen har statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg. Vad har socialdemokraterna? Mona Sahlin och Thomas Östros.
Vilket par känns mest stabilt i att hantera statskassan?
Jag behöver inte svara.
Och det beror inte på Toblerone-affären, som Fogde tycks inbilla sig, utan om tyngden i den ekonomiska politiken. Fram till för några år sedan hade de borgerliga att förhålla sig till socialdemokraternas ekonomiska politik. Gunnar Sträng, Kjell-Olof Feldt och Göran Persson satte dagordningen. Det gjorde s till statsbärande parti.
Inte så längre. Är det någon finansminister som under 2000-talet kommer i närheten av den trovärdigheten brett i samhället, så är det ju Anders Borg. Jag har många invändningar mot hans färd mot mitten, och ibland över på vänsterhalvan, men att han har full koll på statsfinanserna tror jag få betvivlar.
Om konjunkturen blir besvärlig under valrörelsen 2010 är det inte alls givet att oppositionen vinner på det.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen