På tiden att JO utreder mörkade tsunamiband

Efter tsunamikatastrofen efterfrågade såväl Konstitutionsutskottet som Katastrofkommissionen den telefon- och datatrafik som det socialdemokratiska regeringskansliet stod för under de kritiska dagarna julen 2004. Men ingen information lämnades ut därför att statsrådsberedningen hävdade att banden som lagrat trafiken inte fanns kvar.
Men statsrådsberedningens chefsjurist Bengt Nordqvist ljög, inte en gång utan 21 gånger. Det rapporterar Svenska Dagbladet i  JO utreder mörkade tsunamiband.
Nu ska äntligen Nordqvist granskas av JO. Tidigare har JO riktat skarp kritik mot statssekreterare Lars Danielsson, en kritik som kunnat leda till åtal — om Sverige haft en skarpare lagstiftning om tjänstefel. Något jag kräver i debattartikeln: JO borde kunna åtala Lars Danielsson.
Där konstaterar jag att Justitieombudsmannen, när ämbetet inrättats i och med 1809 års revolution, hade vassa tänder och granskningen av statens tjänstemän var på allvar:

Under 1800-talet var det inte ovanligt att JO åtalade ett 20-tal ämbetsmän om året för fel begångna i tjänsten. Och i flertalet fall fälldes den åtalade och dömdes till fängelse, avsked eller upp till en årslön i böter.

Så borde det vara nu också. Statens tjänstemän ska inte kunna begå allvarliga fel utan att det får allvarliga konsekvenser.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen