Lars Ohly kritiserar s/mp-utspel om sd

Jösses. Det är andra gången på två dagar som jag håller med vänsterpartiets ledare Lars Ohly. Igår påpekade han att Mona Sahlin (s) inte är emot ”massavlyssning” och därför inte skiljer sig från Alliansen även om hon vill framställa det så. Sahlin försöker helt enkelt sol-och-våra de unga och politiskt oerfarna som vänder sig emot FRA-lagen. Sånt ska avslöjas!
Och idag vänder sig Lars Ohly mot det utspel som Mona Sahlin och Wetterstrand/Eriksson gör om sverigedemokraterna. Till Sveriges Radio säger han att han tackade nej till att vara med på utspelet av två skäl, dels ger man sverigedemokraterna en roll som martyrer i partipolitiken, dels har både Fredrik Reinfeldt och Göran Hägglund varit tydliga i frågan å Alliansens vägnar.
Ohly delar statsminister Reinfeldts strategi, att inte lägga fokus på partiet utan istället vända sig till väljarna som kan tänka sig att rösta på sverigedemokraterna och tala värderingar.
Om detta håller jag med. Det är sakpolitiken som ska stå i centrum, inte maktspelet mellan partierna.
Det jag vill tillägga är att de etablerade partierna fortfarande står handfallna. Sverigedemokraterna har varit på uppgång under lång tid, men man har närmast hjälpt sd genom att stigmatisera partiet och dess väljare istället för att skapa en seriös diskussion där man tar väljarnas oro på allvar. 
En orsak är att massmedierna gör allt för att förhindra en sådan diskussion. Den som riktar minsta kritik mot den under årtionden förda integrationspolitiken, som alla paradoxalt nog medger har havererat, utmålas omedelbart som rasist och islamofob. Inte minst så kallade ”liberala” tidningar är snabba att misstänkliggöra och håna varje försök till problematiserande samhällsanalys.
Nu senast när statsrådet Nyamko Sabuni (fp) presenterade rapporten ”Utanförskapets karta”, skrev Nerikes Allehanda Förenkla inte utanförskapet. Visst var det onödigt att göra pressmeddelande med vinkling på att s gynnat sd, men hon visar ju med rapporten på fakta om sysselsättningsnivån för invånarna i åldrarna 20-64 år och skolresultaten i form av andelen niondeklassare som klarade grundskolans kunskapsmål i aktuella bostadsområden.
Dessa fakta borde sparkar hårt i baken på alla. Men de flesta i mediala och politiska etablissemang blundar för hur illa det är ställt. Man negligerar problemen och anklagar hellre dem som pekar på bristerna för att vara fördomsfulla och främlingsfientliga. Det är denna hållning som mer än något annat driver upp stödet till sverigedemokraterna. Bristerna måste upp på bordet. Sluta blunda!
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen