Klimatfrågan får inte sabotera frihandeln

Inför nästa veckas frihandelsförhandlingar inom WTO:s Doha-runda, åker idag handelsminister Ewa Björling till Bryssel för att göra upp om EU:s linje. Dagens Industri tar i dagens ledare ett helhetsgrepp på frågorna under rubriken ”Europa får inte sabotera ett nytt frihandelsavtal” (ej online). Man skriver:

Klimatet hänger ihop med handelsfrågorna. Det finns starka krafter i Europa som vill inför nya handelshinder som något slags antidumpingstullar mot de länder som inte har vidtagit samma klimatåtgärder som västvärlden. Det är ju så det fungerar — den som vill ha kvar tullar eller införa nya hävdar alltid ömmande skäl för dem. Är det inte miljön, så är det jobben . . .
Matkrisen borde vara EU:s chans att montera ned sin främsta handelsstörande åtgärd — det stora jordbruksstödet. . . När bönderna ändå får bättre betalt tack vare kraftigt stigande världsmarknadspriser finns en chans att vinna stöd för en rejäl nedrustning av stödnivåerna.
Likaså har EU en chans att bjuda till i WTO-förhandlingarna med tanke på de extrema tullnivåer som unionen har på många jordbruksvaror. Ecipe exemplifierar med EU:s 300-procentiga tull på mjölk och mjöl, 427 procent på vissa köttprodukter och 209 procent på ananasjuice. Åtskilliga andra livsmedel har tulltariffer på över 100 procent. Att ta bort dem skulle göra maten billigare för EU:s konsumenter . . .
Det finns många debattörer som tror att tullar skyddar fattiga länders befolkning, när sanningen är att tullar är ett redskap för korrupta politiker. Frihandel är enda vägen. Det är bara så synd att nedmonteringen av tullar måste ske genom att länder och regioner väntar ut varandra. Ingen vill vara först. Nästa vecka är ett utmärkt tillfälle att ändra på det.

Ja, EU borde gå först. Här skulle unionen kunna visa att man har kvar något av de grundvärderingar som EU bildades för — fri handel över gränserna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen