Hitchens: att ställa Irak mot Afghanistan är småsint

Christopher Hitchens går i Slate magazine igenom och slaktar argumenten från antikrigsväntern om att Irakkriget var ett misstag och att man borde fokuserat på Afghanistan, Who says we can only face our enemies in one place at a time?
Han konstaterar att al-Qaidas bästa enheter, under Zarqawi, flydde till Irak från Afghanistan sedan USA 2001 bombade bort talibanerna. Så om man var ute efter al-Qaida var man tvungen att följa efter dem. Därför har Irak varit en viktig front i kampen mot terrorismen.
Och i Irak vinner nu trupperna mot fundamentalisterna. De strategier som utvecklats i Irak överförs till Afghanistan. Viktiga lärdomar kommer alltså till nytta i Afghanistan.

Med andra ord, varje försök att spela ut de två fronterna mot varandra är inget annat än småsint och en övning i nollsummespel.

Dessa ord är nästan profetiska. Medan jag skriver detta, håller Barack Obama tal där hans huvudpoäng är just att ställa Irak mot Afghanistan. Han nämner naturligtvis inte att det ökade våldet i Afghanistan beror på att al-Qaida nu flyr från Irak, tillbaka till Afghanistan.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen