Fusket urholkar förtroendet för välfärdssystemen

Delegationen mot felaktiga utbetalningar, FUT, har i tre år arbetat med uppdraget att stävja bidragsfusket. Nu har överåklagaren Björn Blomquist, som lett arbetet, presenterat sina förslag. Redan förra året kunde bloggen efter ett lunchmöte rapportera om arbetet: Bidagsfusket större än beräknat.
Men nu är alltså arbetet framlagt. Östgöta Correspondenten skriver i ledaren, Fusket urholkar förtroendet för välfärdssystemen:

Delegationen har också kartlagt attityderna till fusket. Resultatet – att nästan var fjärde svensk accepterar det – är nedslående och ett av de främsta argumenten för att arbetet med att stävja bidragsfusket måste fortgå . . . Bidragsfusket kostar samhället och skattebetalarna 10 miljarder kronor om året. Det är långt ifrån någon struntsumma . . .
Att personer som egentligen inte har rätt till ersättning fuskar sig till ersättning urholkar dessutom förtroendet för trygghetssystemen. I förlängningen dränerar det förtroendet för den generella skattefinansierade välfärden. Och det säger sig självt att det är allvarligt.

Ja, på något sätt är det märkligt att de som vill ha stora bidragssystem samtidigt uppvisar likgiltighet för att stora summor hamnar i fel fickor. Denna brist på självbevarelsedrift är tecken på svag rationell förmåga hos vänstern.
Förutom att fusk är fel, innebär bidrag en stor risk att stimulera lathet, lättja och likgiltighet snarare än arbetsmoral, glöd och vilja att utveckla och förnya. Här blottläggs ett sovjetiskt inslag på det mentala planet i svenskt samhällsliv. Det måste elimineras om Sverige ska ha en chans i hårdnande global konkurrens.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen