EU mot sammanbrott om man inte ändrar riktning

Den socialdemokratiska DN-kolumnisten Lotta Fogde skriver idag i Ett brokigare EU:

Det gör ont när kompromisser spricker. EU-toppmötet i midsommarhelgen signalerade att makthavarna just nu befinner sig i en förnekelsefas. Att man jobbat i bortåt tio år på en lösning som medborgarna inte vill ha är en tuff insikt att ta till sig.
EU är tillbaka vid vägskälet. . . EU kan ändå göra skillnad i världen, och framför allt i närområdet, om EU:s medborgare vill. Men det finns inga demokratiska genvägar dit.

Hon konstaterar att få väljare bryr sig om EU:s låtsasparlament, men säger inte rakt ut att stärka detta spektakel i Lissabonfördraget är fel väg.
Vägskälet handlar om: (1) att unionen fortsätter ta demokratiska genvägar i syfte att behålla makten i Bryssel eller (2) att i grunden tänka om och se till att ge makten till Europas väljare att tillsätta och avsätta verkställande makten i allmänna val.
Om EU väljer det första, kommer unionen att dö.
Bara om EU väljer att respektera de grundläggande demokratiska principerna och ger medborgarna direkt makt att i val tillsätta och avsätta makthavare, kan EU fortsätta att utvecklas. Vi behöver ett presidentval i EU där alla medborgare tillsammans röstar fram EU-kommissionens ordförande och ger denne mandat att tillsätta kommissionen. EU-parlamentet kan då slopas och Europeiska rådet (ländernas premiärministrar) godkänner eller fäller kommissionens förslag.
När ska Cecilia Malmström och Alliansregeringen inse detta?
Se mer i EU måste lära av USA, skiss på federal konstitution för Europa. (Andra intressanta bloggar om , , , ,)

Rulla till toppen