Börja tala med folket, regeringen

På en grillfest här i Falkenberg igårkväll blev ett samtalsämne hur regeringen sköter sitt jobb. De flesta var överens om att de flesta ministrar är osynliga och inte visar några större ledaregenskaper.
Men om orsakerna var meningarna delade. Somliga menar att de håller tyst eftersom de saknar kompetens: den som kan sitt jobb är inte rädd att tala om det. De misslyckade ministrarna borde bytas ut. Själv menar jag att de flesta nog gör ett ordentligt dagsverke i konkret politisk förvaltning, men att de inte har förmågan (eller viljan) att kommunicera vad man gör, varför och vad man avser att göra framöver — alltså staka ut vart Sverige är på väg och ge svenska folket en bild av vad som händer och varför.
Efter denna diskussion över ett antal öl ute i den sommarvarma julinatten, är det rätt komiskt att se att Dagens Nyheter i sin huvudledare idag tar upp ämnet på fullaste allvar, Toppa laget, Reinfeldt.
Dagens Nyheter har tröttnat på de tysta ministrarna och vill se en stor cirkus där taburetterna byter innehavare. Personer flyttas runt, somliga ut och andra in. Visst, jag erkänner att det är ett underhållande samtalsämne. Men knappast lösningen för Alliansen. Att byta jobb med varandra leder bara till ännu en inlärningsperiod.
Nej, Alliansens ministrar måste börja tala med svenska folket. Först måste de få tillåtelse från Reinfeldt och partiledarna. De måste sedan delegera förvaltningsuppgifterna på departementet till statssekreterarna. Sedan kan de handlöst kasta sig ut i svenska samhällsdebatten. Tänk vilka intressanta och givande diskussioner vi kan få mellan regering och opposition om framtiden om ministrarna på sina områden kunde tala friare och resonerande.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen