Valet 2010 kan bli en orgie i utgiftslöften

Timbrogrundaren Sture Eskilsson citeras i SVD-ledarbloggen, Hoppet finns utanför partierna:

Valrörelsen blir en orgie i utgifter, tror Sture Eskilsson:
— Sedan gäller det bara för finansministern att göra en taktisk sortering, se till att de mest missnöjda får en släng av sleven och framför allt att hålla utkik efter och möta överbudsförsök från socialdemokraterna.

Eskilsson gör rätt som lyfter fram denna irritation. Otåligheten ökar i Alliansens bas. Utan den vinner man inte. Jag hoppas att partiledarna planerar en valkampanj som balanserar ambitionen att nå osäkra s-väljare med att tillfredsställa traditionella borgerliga värderingar om sänkta skatter och mindre stat.
Det är inte omöjligt, även om det är svårare än i valet 2006 då man fortfarande kunde rida på sin gamla trovärdighet som begränsare av staten. Den trovärdigheten saknas nu. Den måste byggas upp på nytt. Det kan ske genom att man lovar välfärdsstjänster – men utsätter dem för konkurrens genom valfrihet via privata utförare – samtidigt som man fortsätter skruva åt socialförsäkringarna.
Det är transfereringssystemen som svällt mest sedan 1968. Alliansen har börjat kunna sänka skattetrycket genom att begränsa a-kassa och angripa missbruk med sjukpenning och förtidspensioneringar. Men det finns mycket mer att göra i alla bidragssystemen. Här borde Alliansen kunna lova att städa upp, så att man kan gå till val på gedigna borgerliga värderingar, som fortsätta inkomstskattesänkningar.
I takt med högre välstånd är behovet av offentliga insatser mindre. Människor måste själva kunna spara och satsa på de mjuka tjänster man tycker är viktigast för sin egen trygghet.
Det går att förena ett mjukt budskap med borgerliga värderingar. Alliansen måste visa det! Det är utmaningen inför 2010.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen