USA:s demokrater höjer jordbruksstödet

Amerikanska kongressen, som kontrolleras av vänstern, röstade igår igenom ett massivt stöd till jordbruket på nära 300 miljarder dollar (nära 1800 miljarder kr, mer än halva Sveriges BNP). President Bush lade in sitt veto, två gånger. Men tillräckligt många, 67 procent (2/3-majoritet), av kongressens ledamöter i representanthus och senat röstade igenom stödmiljarderna, rapporterar Washington Post.
WTO är kritiskt och menar att USA istället borde satsa på frihandel i Doharundan, rapporterar AFP i WTO head slams new US Farm Bill.
Bloomberg skriver att frihandeln har drabbats av ett allvarligt bakslag, Free Trade in Food Is `On the Ropes’ Amid Shortages, Price Rise:

Frihandelspolitik som länge förespråkats av Världsbankens chef Robert Zoellick och USA:s president George W Bush förlorar inflytande . . . Zoellick, som förut var Bush’s representant i handelsfrågor, sa tidigare denna månad att nyckeln till en långsiktig och säker livsmedelsförsörjning är “att göra upp om WTO:s Doha-avtal och fasa ut stora obalanser som skapas av jordburkssubventioner och tullar”.

Presidentens möjligheter att driva på om frihandel i Doharundan undergrävs av demokraternas beslut om ett nytt gigantiskt jordbruksstöd. Situationen var allvarlig före kongressens beslut, och har blivit ännu sämre.
När ska vänstern lära sig att protektionism är till skada för alla, och framför allt de fattiga i u-världen?
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , , , )

Rulla till toppen